снимка: Ройтерс

Според публикация на Bild федералното правителство на Германия е започнало да подпомага финансово полетите на афганистанските кандидати за убежище обратно към родината им. Таблоидът се позовава на информация от Федералното министерство на вътрешните работи. Всеки завръщащ се афганец е получил премия от по 700 евро.

Парите за доброволно завръщащите се са от специално създаден фонд. Сумата се състои от подпомагане за самолетен билет от 200 евро и „стартова премия“ от 500 евро.

През последните седмици броят на влизащите в Германия бежанци от Афганистан се е увеличил осезаемо, но едва малка част от тях имали перспектива да получат право на убежище. Федералното правителство се аргументира, че и в самият Афганистан има достатъчно сигурни места, в които могат да се преместят прокудените от родните си места от радикалните талибани афганци.

 Междуврмеенно според материал на Süddeutsche Zeitung федералното правителство очаква в страната до 2020 г. да има общо 3,6 млн. бежанци. Това става ясно от вътрешноведомствена прогноза на икономическото министерство, която е била дискутирана от членовете на кабинета, пише вестникът. Hidden Field

Според анализа се очаква между 2016 г. и 2020 г. годишно в страната да влизат по средно около половин милион имигранти, като годишният брой може да варира. Това биха били 2,5 млн. допълнителни бежанци. Заедно с тези 1,1 милиона, които влязоха в Германия през миналата година, общият брой ще възлезе на 3,6 млн.

Икономическото министерство е потвърдило пред вестника, че за целите на проекция на икономическото развитие „е разработило чисто техническо допускане за потока бежанци“. Тъй като обаче в момента не било възможно да се предскаже сериозно обема на потока от имигранти, то федералното правителство не възнамерявало да дава официална прогноза за мигрантите.

Всичко за бежанската вълна и реакцията на ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase