Снимка: bgonair.bg

Пет са официално подадените кандидатури за поста генерален секретар на ООН към този момент. Заедно с номинацията на България Ирина Бокова, свои претенденти имат Хърватия, Словения, Португалия и съседна Македония. Кои са те?

Другата дама освен Ирина Бокова, която е номинирана за поста генерален секретар на ООН, е кандидатът на Хърватия - бившият външен министър на страната Весна Пусич. 62-годишната Пусич, която е социолог по образование, беше вицепремиер и отговаряше за европейските въпроси в ляво-центристкото правителство на Зоран Миланович.

Хърватката е известна с позициите си за защита правата на жените и малцинствата. От управляващата Хърватската демократична партия обаче обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Пусич.

Словения издигна Данило Тюрк, юрист, дипломат и президент в периода 2007-2012 г. Той се ползва с подкрепата на коалиционното правителство на Миро Церар и на президента Борут Пахор.

Номинацията на Португалия е 66-годишният Антонио Гутериш. Професорът по физика и инженерни науки е премиер на страната в периода 1995 – 2002 г. По-късно става и върховен комисар на ООН за бежанците, като изпълнява длъжността до края на 2015 г.

Съседна Македония също издигна свой кандидат. Това е бившият министър на външните работи Сърджан Керим. В момента той е един от представителите на медийната група "Медиа принт Македония", собственик на всекидневниците "Вест","Дневник" и "Утрински вестник".

Държавите могат да изпращат писма с номинации до март, а Съветът за сигурност планира да започне селекцията на кандидатите за поста през юли.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase