Снимка: Reuters, архив

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур почина от раните си, получени при престрелка с други командири на екстремистката групировка, съобщи агенция Синхуа, като се позовава на официалните власти на Афганистан.

Молла Мансур беше избран за лидер на талибаните на мястото на молла Омар, чиято смърт беше потвърдена в края на юли. Оттогава талибаните се разцепиха на две фракции.

Още по темата

Мансур бе приет в болница, след като пострада в пакистанския град Куета, където бил на среща с бивш командир на талибаните. Смята се, че скандал между двамата е прераснал в престрелка. Няколко души са убити при сблъсъците.

Мансур бе издигнат за лидер на талибаните през лятото, но някои от тях не одобряваха избора му. От 1996 до нахлуването на САЩ през 2001 г. той е министър на гражданската авиация. Но далеч по-важната му роля е тази на заместник на неуловимия, но вече мъртъв Молла Омар.

Още през 2010 Молла Мансур е обявен за заместник на Молла Омар и започва да засилва позициите си в движението, поставяйки свои поддръжници на ключови позиции. Ню Йорк Таймс описва Мансур като прагматист, който изглежда има подкрепата на много от талибаните.

От 2010 г. Мансур и друга значима фигура – Абдул Закир, са хората, които ръководят контактите на талибаните със САЩ и представители на Европа. Сега обаче тяхното съперничество за лидерска позиция е потушено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe