Снимка: Reuters

Руските санкции може да добавят най-малко 5 милиарда долара към дефицита по текущата сметка на Турция догодина, заявиха днес икономисти, цитирани от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за специални икономически мерки срещу Анкара, след като турски изтребител свали миналата седмица руски бомбардировач.

Според Дениз Чичек, икономист от Финансбанк, отражението от санкциите може да е в порядъка на между 5 и 10 млрд. долара върху дефицита по текущата сметка.

"Важното на този етап е доколко турските компании ще могат да диверсифицират пазарите си", посочи той.

Според средносрочната програма на правителството дефицитът ще бъде 5,2 процента от БВП тази година и се очаква да спадне догодина до 4,9 процента.

"Вероятно ще изпитваме проблеми в търговските си отношения с Русия известно време. Когато изчисляваме цената с оглед на приходите от износ и туризъм, тя ще е някъде между 5 и 8 млрд. долара", каза главният икономист на Гаранти секюритис Йозток Алтънсач.

"Икономическите санкции, обявени през уикенда, сочат, че въздействието от руската криза може да се задълбочи", посочи Муаммер Кьомюрджуоглу, икономист в Иш инвестмънт, който е на мнение, че негативното въздействие ще е на стойност около 5 млрд. долара.

Междувременно около 1250 камиони, превозващи турски стоки за износ, не са допускани да влязат в Русия и остават блокирани на граничните пунктове, очаквайки разрешение. Това заяви в интервю за Ройтерс управителният директор на Асоциацията на международните превозвачи Фатих Шенер.

"Русия не разрешава на турските камиони да влязат или транзитно да преминат през страната в последните четири дни," каза Шенер.

Той посочи, че освен на камионите, които чакат на граничните пунктове, руските власти не дават разрешение и на вече влезлите в страната камиони, чакащи да разтоварят багажа си на митницата.

"Такъв е случаят с румънски, български, казахски и молдовски камиони, превозващи турски стоки", посочи той.

Камиони са блокирани в Украйна и Грузия за проверки, които по думите на Шенер сега са по-обстойни от преди. Икономическата цена на забавянето от сряда е около 50-60 хиляди долара, добави той.

Общо 800 контейнера също чакат разрешение на турското черноморско пристанище Самсун и на руското Новоросийск, допълва агенцията.

Около 100 камиона, чакащи за транзитно преминаване, на руската граница сега търсят алтернативни маршрути.

"Азербайджан позволи да влязат и тези камиони ще стигнат до Централна Азия по този маршрут, който е много по-скъп", каза Шенер.

Турция продава главно храни, земеделски продукти и текстил на Москва и е една от най-популярните дестинации за почивка на руснаците. Около 50 процента от износа на Турция, който миналата година бе на стойност 6 млрд. долара, се превозва по суша.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase