Снимка: архив Reuters

Тялото на пилота на руския Су-24 е доставено в Турция и ще бъде предадено на Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Още по темата

Православни свещеници са извършили необходимите религиозни обреди над тялото, каза Давутоглу на пресконференция в Анкара, преди да замине за Брюксел за среща с лидерите на ЕС по въпросите на миграцията.

Давутоглу заяви, че докато в Сирия действат различни коалиции с различни цели, подобни инциденти като свалянето на руския самолет могат да се случват, независимо от размяната на информация и координацията.

Говорителят на руското посолство в Анкара Игор Митяков потвърди за ТАСС, че тялото на пилота Олег Пешков ще бъде предадено днес на руските дипломати. Той каза, че тялото ще бъде превозено със самолет от окръг Хатай в Анкара и ще бъде съпроводено от военния атаеше на посолството. На летището в Анкара тялото ще бъде посрещнато от посланика, съобщи БТА.

Във вторник руски самолет Су-24 се разби в Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че самолетът е свален с ракета "въздух-въздух" от турски Ф-16 над сирийска теритирия и е паднал в Сирия на 4 километра от границата с Турция.

Инцидентът разпали напрежение между Русия и Турция и предизвика остри реакции и от двете страни.

Русия предприе икономически мерки срещу Турция, а президентът Владимир Путин забрани чартърните полети до Турция. Той нарече свалянето на самолета "удар и гърба". Също така Русия разположи още повече въоръжение в Северна Сирия, близо до границата с Турция.

Турция от своя страна пък заяви, че има право да защитава въздушното си пространство и е предупредила самолета нееднократно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase