Снимка: Le Monde

"Слънчицето". Така са наричали близки и приятели убития при терористичните атаки в Париж на 13 ноември българин Себастиен Проази. Прякорът му не е бил случаен и се е дължал на широката усмивка на младия мъж, закачливостта му и безбройните шеги, разказва историята му френският "Монд".

Още по темата
37-годишният Себастиен бе пронизан от куршум, докато е бил с приятели на маса пред бар "Карийон". "Той бе истинска светлина", споделя пред изданието негова приятелката с име Фани. „Той беше въплъщение на идеалния парижанин – весел и свободен, задълбочен и интелектуален, очарован и очароващ. И с поглед като на Пиърс Броснан”, споделя момичето. По думите й Себастиен също е имал своите грижи, но никога не ги е показвал и е успявал да ги скрие дълбоко в себе си.

Роден е в град Валансиен в Северна Франция, той по-късно заминава да учи заедно със семейството си в Париж. Обичал е много и футбола, както и да чете книги, споделя друг негов приятел.

Връзката на Себастиен с България е неговата майка Йорданка, която е родом от Оряхово. Поради тази причина младият мъж често е посещавал родината на майка си и родния й град. Според друг негов приятел – Димитър, Себастиен е взел най-доброто от двете култури с които е бил отгледан – перфектното френско образование и топлината като човек, наследена от българските му корени.

Страстен любител на всякаква литература, посветена на дипломацията, Себастиен Проази е работил 3 години в Европейската комисия, преди да се върне отново във Франция. В последните месеци той отново е има планове да пътува по света, като е планирал в края на годината да замине да живее и работи в Техеран.

„Работеше здраво, но винаги беше на разположение  - усмихнат и внимателен”, заявява пред изданието неговият съученик и приятел Шарл. И сподели, че двамата са имали намерение да отпразнуват 30 години от тяхното запознанство, което е трябвало да стане към края на годината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase