Първан Симеонов. Снимка: Bulgaria On Air

Европа е заложник на ритания между САЩ и Русия, коментира политологът Първан Симеонов в предаването "Q&A" на телевизия Bulgaria On Air с водещ Клара Маринова по повод политиката на ЕС относно водещите геополитическите събития от последните месеци.

"Парадоксално е, че източноевропейските държави имат по-ясен план от Запада", коментира Симеонов. "Дори имат право да изискват и да поставят условия. Атентатът в Париж наистина ни раздели на ние и те, но подсили европейската ни идентичност", допълни експертът.

По думите на доц. Георги Чанков "в Брюксел са парализирани от либералната философия под формата на политическа коректност". "Не може да се излезе от щампата на толерантност към всичко. Брюксел няма готов сценарий за справяне с проблемите", заяви още той.

Българската позиция

Като "доста по–балканска политика, политика на снишаване и опит "да е добре с всички" демонстрира премиерът Бойко Борисов, смята Първан Симеонов. Той допълни, че подобна позиция "явно работи, защото оставаме стабилни на място, където има проблем" и обобщи: "Борисовата политика е по - хитра“.

"Както всички лидери в ЕС, Плевнелиев има за задача да подхранва русофобията. Той говори, че Източна Европа е застрашена, а Западните медии го раздуват" коментира на свой ред политологът Чавдар Найденов.

Според доц. Чанков целта може да бъде обобщена по следния начин: "Да търсим помощ от НАТО срещу Русия. Докато НАТО е важна за САЩ, ще съществува и ще му се измислят задачи.“

Събеседниците в предаването Q&A от 28 ноември коментираха още и събитията около сваления руски самолет при нарушаване на турското въздушно пространство.

По думите на доц. Чанков случилото се е "зле пресметнат риск на Ердоган". Той посочи още, че има поет "ангажимент в ООН за унищожаване на ИД, а сега Турция се оказва пречка пред премахването й".

Според политолога Чавдар Найденов свалянето на руския самолет "беше личен сюрприз" на Ердоган, демонстративен като плесник. По думите му случаят е разкрил "тясната връзка на Турция с терористите“.

Политологът Първан Симеонов очерта промените, които са настъпили след инцидента. По думите му като резултат "Русия стана по-приемлива, Саудитска Арабия и Катар станаха по–неприемливи”. Според него „ако се вживеем във война на цивилизациите, ще обслужим сценария на терористите“.

Още новини от България и света четете на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase