Снимка: Дейли мейл

Следобедният чай на няколко английски дами в читалище бе забранен, след като те бяха обвинени, че са поддръжнички на "Ислямска държава".

Групата, която се събира всеки вторник в продължение на 2 години, бе разпръсната, след 12-месечно разследване под прикритие, което установило джихадистки симпатизантки сред дамите, пише "Дейли мейл".

Една от жените проповядвала възхищението си от джихадистките бойци и се хвалила, че поддържа контакт с тях по интернет.

На входа на сградата за сбирки вече има табела, която гласи, че повече няма да има дамско събиране за чай.

Групата се срещала в читалище в Източен Лондон в продължение на две години. Една от жените била под прикритие цели 12 месеца, за да установи дали наистина дамският клуб подкрепя терористите.

На последната среща присъствали девет жени, които били заедно с дъщерите си - тинейджърки или все още съвсем малки момиченца. Ум Саалиха била проповедник пред събралите се жени.

"Само страхливци удрят ИД и убиват невинни хора", започва речта си тя. "Те са страхлвици. Какво да направи човек, изправен пред дулото на пистолета?", питя тя.

Тя изразява и възмущението си, че проповедник Омар Мохамед е забранен във Великобритания и в момента е в затвора в Ливан. Обяснява и, че джихадистите бързат да го освободят.

"Добрите дни вече са започнали. Никога не мислех че ще доживея да видя създаването на "Ислямска държава". Планът на Аллах вече се разгръща, скоро ще е", казва още тя.

"Нека всички врагове дойдат накуп, Аллах не ще позволи да бъдем победени, Дейвид Камерън да говори каквото си иска", призовавала Саалиха.

Жените се подигравали открито на държаваната програма против радикализма. Те имали и затворена Twitter група, където публикували призиви - жените да не гласуват във Великобраитания. И ретуитвали постове на джихадисти.

Разследването приключило месец преди атаките в Париж. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase