Снимка: TV Zvezda

Операцията по спасяването на пилотите от руския Су-24 е започнала 15 минути, след като станало известно, че самолетът е свален. При провеждането й са били ранени трима души от сирийските спецчасти. Това разказа запознат с хода на операцията през РИА Новости.

"Спасителната група от руската морска пехота е влязла в бой, пробивайки си път към мястото, където са се намирали пилотите. Няколко групи от сирийските спецчасти, влизайки в пряк боен сблъсък с моджахедините, са прикривали спасителния отряд едновременно от три страни", разказа източникът на руската агенция.

Още по темата

По думите му издирвателната операция е започнала веднага след получаването на информация за разбиването на руския военен самолет. "Спасителната операция е започнала 15 минути, след като е станало известно, че самолетът е свален. Квадратът е бил набелязан – между връх Дурин и Туркман. Там в момента се водят активни бойни действия. Към мястото на предполагаемото място на разбиването на самолета са били изпратени три вертолета", разказа източникът.

По думите му щурманът се е укривал от бунтовниците и се е намирал на фронтовата линия, където са се водели боеве между сирийската армия и терористите. В началото на операцията бунтовниците открили огън по пристигналите хеликоптери веднага от няколко страни, каза източникът.

"Достигайки точката, вертолетите са били на ниска височина, по тях е бил открит силен огън. Две от машините са се върнали. Едната се е приземила в местността. В този вертолет е била спасителната група от 12 души. Сирийските военни са реагирали навреме и под огнево прикритие са извели групата", съобщи неназованият източник. По думите му, прикривайки руската издирвателно-спасителна група, са били ранени трима души от сирийските спецчасти.

Щурманът на Су-24 е бил отведен в руска военна база около четири часа сутринта.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по-рано, че операцията по спасяване е продължила 12 часа и е приключила рано сутринта в сряда. Той благодари на "всички наши момчета, които са работили с огромен риск цяла нощ".

Руският Су-24 беше свален от турски F-16 във вторник. Командирът на екипажа и щурманът успели да катапултират преди разбиването на самолета. Командирът Олег Пешков е загинал от обстрел от от земята по време на приземяването, а щурманът Константин Мурахтин беше спасен от издирвателно-спасителна група на руската пехота с огневата поддръжка от страна на сирийските спецчасти. При спасителната операция загина морският пехотинец Александър Позинич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase