Графика: MarketWatch

Хората в по-бедните страни от южното полукълбо все повече мигрират към по-богатите страни, най-вече в северните части на света, в търсене на по-добро икономическо бъдеще, коментира MarketWatch. Новата тенденция се е ускорила от началото на 90-те години, показва ново проучване на Международния валутен фонд (МВФ).

Не е изненадващо, че Австралия, Канада, САЩ и Северна Европа са се превърнали в магнити за имигрантите. Страните от Персийския залив и дори Казахстан, малката, но богата на ресурси страна в централна Азия, обаче също са популярни дестинации.

По същия начин броят на хората, бягащи към други страни заради войни или репресии се е увеличил до най-високото си ниво от началото на 90-те години и вероятно ще нарасне още повече.

Въпреки че повечето мигранти, които сменят страната си по хуманитарни причини, се насочват основно към съседните страни, все по-голяма част от тях търсят убежище в мирни северни страни. Пример за това е приливът към Европа от хора от Сирия и други разкъсвани от войни части на Близкия изток.

Броят на всички мигранти – без значение дали причините за миграцията са икономически или хуманитарни, се е утроил от 1960 г., казва МВФ. А делът на добре образованите мигранти се е удвоил, изостряйки проблема с „изтичането на мозъци“ в по-слабо развитите страни.

По-високото ниво на имиграция обаче е довело и до ответна реакция от страна на гражданите на по-богатите страни, които вярват, че новодошлите свалят нивата на заплащане и отнемат работните им места. Имиграцията е и един от най-обсъжданите въпроси в САЩ в навечерието на президентските избори през 2016 г.

Още подобни графики можете да разгледате в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase