Снимка: БТА

Руският външен министър Сергей Лавров обяви категорично, Москва няма намерение да воюва с Турция.

На нарочно свикана пресконференция той заяви, че Русия не е променила "отношението си към турския народ".

"Възникват обаче въпроси за действията на настоящото управление на Турция", подчерта той.

Лавров изрази съмнения дали събитията от вчера със сваления руски военен самолет са инцидент или предварително планирана провокация.

"Съмняваме се, че това е било непреднамерен акт. Инцидентът прилича на планирано действие", каза той и отново натърти, че Русия няма намерение да воюва с Турция.

"Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани", посочи Сергей Лавров.

По думите му, в района, в който е бил свален руският самолет Су-24, има не само бойци, но и техни обекти и инфраструктура.

"По последна информация в района, който турските ни колеги считат за населен с туркмени, има стотици, а може и над хиляда бойци, които представляват пряка опасност за нашата сигурност. Според наличната ни информация в този район е разположена и инфраструктура на терористите, включително складове с оръжия, боеприпаси, командни центрове и снабдителни пунктове", посочи Лавров.

Междувременно говорител на турското Министерство на външните работи обяви, че външните министри на Русия и Турция, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, са се договорили да се срещнат в близките дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase