Снимка: Reuters

Европейският континент е в състояние на война и нападение. САЩ и Русия са силите, които могат да се справят с дижахадистите от "Ислямска държава", смята евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него европейските лидери бездействат.

Още по темата

"Оланд и Меркел се правят, че изобщо не разбират какво се случва. С меченце и цветенце срещу калашник нямаш шанс за победа", коментира Джамбазки в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

По думите му Европа е във война, която се води от десетилетия заради навлизането на хора от ислямски произход, които не могат да се впишат в обществото. Според него Европа страда от болна толерантност и не вижда, че на нейна територия се образуват анклави с хора с различна култура.

Джамбазки смята, че има ясна връзка между бежанските потоци и радикализацията на Европа.

"Намират сирийски паспорт, египетски. Интеграцията е провалена - в Германия, Франция и Белгия ислямистите искат да наложат своята идеология", каза той. По думите му не е случайно, че в Париж има втори атентат само след 10 месеца.

"Франция се приема за културното светско сърце. Вижте колко е лесно. Осем човека могат да шокират света за 3 часа. Няма с какво да уплашиш човек, който е решил да умре", коментира евродепутатът.

Според него тези, които не се интегрират в обществото, се радикализират. А тези, които са родени в европейски държави, отиват да се бият за "Ислямска държава".

"Факт е, че никой не знае колко европейски граждани са в момента в Сирия и Ирак", каза Джамбазки.

По думите му само Русия и НАТО могат да се справят с терористите, но под НАТО трябва да се има предвид САЩ. Той разкритикува политиката на европейските държави за намаляване на бюджета за отбрана след падането на Берлинската стена. Според него много държави не спазват изискването 2% от БВП да отиват за бюджета за отбрана.

"Паднаха бюджетите за отбрана, вместо това започнаха да раздават социални пакети точно за мигрантите. После се чудят защо им се случват тези неща. Те не искат да се бият за държавите си - няма родина, няма чест...", заяви той.

"За да се пребори тероризма, трябва да се вземат крайни мерки - да се затворят границите, да се спрат бежанците, да се екстрадират хората, които нямат място в Европа, да се разбият терористичните клетки", заключи евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase