Снимка: архив, Reuters

Командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че руската армия е укрепнала дотолкова, че може внезапно да прехвърля големи сили от един регион в друг и дори да блокира достъпа на чужди кораби до Черно или Балтийско море. Други американски военни подчертават, че Америка трябва да повишава числеността на своите войски в европейските страни, пише Газета.ru.

Генерал Бен Ходжис е дълбоко озадачен от нарасналата военна мощ на Русия в Европа и в Близкия изток и смята, че тя носи заплаха. Опасенията си генералът сподели в интервю за Defense News.

“Русия показа, че е способна бързо да прехвърля големи сили на значителни разстояния. Тя е способна посредством военната си база в Калининград да блокира достъпа до Балтийско море, а като се има предвид, че те /руските военни/ увеличиха групировката си в Крим до 25 000 души, те могат да блокират и достъпа до Черно море“, каза генералът.

По думите му руските въоръжени сили теоретично могат да контролират въздушното пространство над Средиземно море, след като създадоха база в Сирия. „Всичко това изобщо не е поведение, което се очаква от нация, желаеща да стане партньор на световната общност. Практиката показва, че исторически Русия е смятала и смята Черно море и Кавказ за сфери на своето влияние“, посочи Ходжис.

Американският генерал отбеляза по-специално подхода на Русия към въвеждането на информационна война срещу САЩ и съюзниците им от НАТО. „Те печелят в информацията, разпространяват я по изгоден начин максимално бързо. И могат да създадат в медийното поле картина на заплаха за рускоезичното малцинство в тази или онази страна например, за да използват тази ситуация с полза за себе си, могат да отвлекат вниманието от своите действия където и да е“, каза Бен Ходжис.

“Руските въоръжени сили са по-свободни в маневрите си, най-малкото вътре на своята територия. Путин без проблеми може да премества армията вътре в Русия. Ние и до момента трябва да провеждаме дипломатическо съгласуване за преминаване на границите на страните членки на НАТО, което може да отнеме до две седмици. Затова сега Германия иска опростяване на тази процедура“, каза Ходжис.

Той говори и за проблемите с логистиката и обезпечаването на инфраструктура за бързото прехвърляне на войски на НАТО от една част на Европа в друга. „Логистиката, транспортните средства – всичко това е много скъпо и много от нашите съюзници просто го нямат това. В момента ни трябват инженери, механици, шофьори на камиони – всичко, на което преди две години не обръщах особено внимание“, заяви Ходжис.

Освен това в Европа САЩ изпитват недостиг на транспортни хеликоптери за обезпечаване на своите войски, добави генералът. По думите му доставката на голям брой хеликоптери ще изисква не една седмица в случай на транспортирането им по море или допълнителни средства за прехвърлянето им със самолет.

Генерал Ходжис обаче заяви, че НАТО и САЩ не бива да прекратяват сътрудничеството си с Москва. Не искаме да тръшваме вратата, Русия ни е нужна, каза той.

По данни от американски медии числеността на американския военен контингент в Европа постоянно намалява. През 90-те години на 20 век в Европа имаше близо 213 000 американски войници, докато през първото десетилетие на 21 век те намаляха на 63 000. Намаляването продължи и по време на управлението на Барак Обама: през 2012 г. в Европа имаше близо 40 000 американски войници, а през настоящата година – 26 000. Според американските военни сега се планира броят им да бъде увеличен на 30 000 души, както и да бъде увеличен броят на изпращаната бронетехника.

Руски експерти смятат, че изявленията на Бен Ходжис не са неоснователни. „Настоящата американска групировка въоръжени сили в Европа е абсолютно неспособна да се противопостави на Русия, тя няма достатъчен брой бронетехника и авиация. Така че от тяхна гледна точка, предвид тяхното възприемане на Русия като заплаха думите на командващия сухопътните войски на САЩ в европейските страни са абсолютно оправдани“, смята Александър Храмчихин, заместник шеф на руския Институт за политически и военен анализ.

По думите му военна заплаха за държавите в Европа от страна на Русия днес е изключена, но военните винаги трябва да реагират на потенциална възможност, не на намерение.

Храмчихин се съмнява, че в Европа ще се случи помпане на военни мускули до степента от времето на Студената война.

“За Европа това вече е принципно невъзможно: европейците се разоръжиха и физически, и психологически, нищо не може да се направи. За Америка това също е трудно – и по икономически, и по политически причини. Хората в САЩ вече не разбират защо трябва да защитават Европа, ако самите европейци не искат да се защитават“, каза Храмчихин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase