Снимка: GettyImages

Все повече източноевропейци, работещи във Великобритания, подават заявления за детски надбавки, пише "DailyExpress". Броят на българи и румънци, които са подали молби за получаване на детски надбавки, въпреки че децата им не живеят в страната, е скочил от 154 на 446 в рамките на 5 години.

Общо 687 деца, живеещи в страните от бившия Съветски блок, сега получават пари от британския данъкоплатец. Общо £12 584 струват децата на британския данъкоплатец за една седмица, или £655 000 на година.

Сумата обаче е просто малка част от почти 30-те милиона британски лири, които всяка година получават деца от Източна Европа. Данните са част от разчети на правителството на Острова. За последните пет години Великобритания е изплатила 136 милиона лири за деца, които не живеят в страната.

Оказва се обаче, че българчетата и румънчетата не бива да тревожат прекалено много британския данъкоплатец. Най-много от парите му източват децата на поляци, които са емигрирали във Великобритания.

Така за последните пет години децата на полските емигранти са получили £115,7 млн. във вид на детски надбавки. Някои от семействата получават надбавки за 5 или повече деца.

Словаците получават второто най-голямо парче от пая. £7,3 млн. са получили децата на словашките емигранти. Литовците са последни в челната тройка с £5,9 млн., а веднага след тях са латвийците, които получават £3,3 млн.

Челната петица завършва със северните ни съседи - за румънски деца са изплатени £1,3 млн. през последните пет години.

Къде сме ние? България, заедно с Чехия, Унгария, Естония и Словения са получили общо £3,1 млн. от 2010 година насам.

Плащанията са напълно легални, заради разпоредба на ЕС, според която един работещ родител може да получава детски надбавки в страната на пребиваване, дори и детето му да не живее с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase