Бежанци. Снимка: БТА

Страните членки дадоха обещания за бежанската криза и сега трябва да ги изпълнят, заяви първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс в навечерието на срещата на върха на ЕС, която започва в Брюксел утре. Европейската комисия излезе с доклад, от който личи, че малко от обещаните пари и експерти, които да се заемат с регистрацията, преразпределянето на бежанците и връщането на имигрантите, са дадени.

"Спрях да гледам телевизия, защото където и да попадна се критикува Европа. Ние направихме всичко по силите си – променихме бюджета, предложихме мерки. Страните членки са тези, които не са ниво“, оплака се в Европейския парламент и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Не е достатъчно да се правят само високопарни обещания. Щом си казал А, трябва да кажеш и Б“, добави Юнкер. Той заяви, че очаква утре европейските лидери да назоват сумите и броя на хората, които ще отпуснат за облекчаване на последствията от кризата.

Критики се отправят към почти всички държави, включително и към България. От поетите ангажименти във връзка с бежанската криза, страната ни е осигурила само участие в морската операция "Тритон“ и е посочила институциите, които у нас ще се занимават с бежанците – собствени и препратени. В същото време правителството още не е отговорило на исканията за изпращане на експерти, които да участват в подбора на 2100 бежанци, които ще ни бъдат препратени от Гърция и Италия, не е отговорила на молбата на ЕС да отдели експерти, които да помагат в "горещите точки“ за идентификацията и вземането на пръстови отпечатъци, не е посочила колко хора може да приюти в приемните си центрове, не е казала колко хора може да вземе направо от Сирия и други страни, чиито граждани имат право на убежище, не е обявила с какво може да помогне на закъсали ЕС членки и кандидатки и най-вече не е декларирала какви пари ще даде за Програмата за прехраната на ООН и за фондовете за Сирия и Африка, които бяха договорени от европейските лидери, за да се задържат бежанците, където са сега и да не тръгват към Европа.

От документа, който ще бъде обсъждан утре на срещата на върха, става ясно, че повечето от мерките, чрез които ЕС смята да се справи с бежанската вълна, страдат от остра липса на средства и на личен състав, който да ги изпълнява.

За обслужването на 6-те горещи точки в Италия и 5-те в Гърция са нужни 1145 души, които да регистрират, интервюират, сканират и пренасочват бежанците и да отделят, и връщат икономическите имигранти вкъщи. От тях 744 места са още вакантни. Само 6 страни са дали хора, които да преценяват къде да преразпределят бежанците и 6 други за охрана и за идентификацията на бежанците.

При финансовата помощ за бежанските лагери край Сирия, както и за спиране на потоците от Африка положението е сходно, констатира Брюксел. От 4 млрд. обещани, досега са дадени по-малко от половината. От страните членки се търсят още 2,8 млрд. Най-голяма е дупката в спешния фонд за Африка, чрез който трябва да се разубеждават идващите от юг да тръгват към Европа и вместо това да се създават работни места на място.

Само 9 млн. от търсените 1,8 милиарда са на лице. Недостигът за лагерите в Сирия е 492 млн. евро, а за храна и друга хуманитарна помощ не стигат €225 млн. По нито една от трите големи сметки – за хуманитарна помощ, за лагерите край Сирия и за Африка, България не е обявила дали ще отпусне средства.

На ЕС не достигат и места, където да се държат отхвърлените имигранти, които подлежат на връщане. В транзитните лагери в Италия има само 1500 места, а в Гърция – 2000. Общият брой на дошлите в ЕС имигранти и бежанци от началото на годината е 710 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase