Снимка: архив Reuters

Администрацията на Барак Обама заяви, че при провеждането на военната си операция в Сирия, Русия трябва да помни печалния опит на Съветския съюз в Афганистан и на САЩ в Ирак, където загинаха около 4000 американски военни и цивилни. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.  

Още по темата

Белият Дом счита, че Русия трябва да си спомни уроците, които Съветският съюз научи в Афганистан както и от опита САЩ в Ирак, където републиканската администрация на Джордж Буш водеше война срещу режима на Саддам Хюсеин под предлог, че той притежава оръжия за масово унищожение.

Ърнест заяви, че САЩ продължават да смятат стратегията на Русия за неподходяща, защото тя е насочена предимно към подкрепа на сирийския президент Башар Асад, а не към разгром на екстремистите, заяви Ърнест.

"Русия рискува да се подложи на още по-голяма международна изолация и да бъде въвлечена в междурелигиозен конфликт", каза той.

Говорителят на Белия дом настоя, че Русия "не може или не желае да направи разлика в целите в Сирия" и болшинството на нейните удари се нанасят в райони, където "Ислямска държава" не присъства, а вместо това са под контрола на умерената опозиция. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase