Симеон Дянков. Снимка: архив, Reuters

Бившият финансов министър Симеон Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа /РЕШ/ по решение на борда на директорите. Договорът на Симеон Дянков не е бил продължен по взаимно съгласие, съобщи РБК, като се позова на пресслужбата на РЕШ.

Още по темата

Дянков обаче ще остане член на съвета на директорите на РЕШ.

Симеон Дянков стана ректор на РЕШ през октомври 2013 г. На този пост той смени Сергей Гуриев, който оглавяваше институцията от 2004 г. През 2013 г. Гуриев напусна Русия, опасявайки се от преследвания по т. нар. дело на експертите, усъмнили се в законността на присъдата на Михаил Ходорковски по делото "ЮКОС". В момента Гуриев е професор по икономика в Париж.

При поемането на ръководството на РЕШ Симеон Дянков заяви, че има амбициозната задача да превърне РЕШ в едно от петте най-добрите висши икономически училища в Европа. "Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", каза тогава Дянков.

Ръководството на РЕШ ще бъде поето от Шломо Вебер, професор по икономика от Южния методистки университет в Далас, САЩ. Бил е експерт в МВФ и е един от редакторите на Оксфордския сборник по руска икономика. През 2013 г. печели конкурс за грант от руското правителство, с който се създава лаборатория за изследване на социалните отношения и многообразието на обществото в РЕШ, чийто научен ръководител е Вебер.

Симеон Дянков беше член и на надзорния съвет на руската банка ВТБ от юли 2014 г. до юни 2015 г.  Пред руско издание през 2015 г. Дянков заяви, че не може занапред да се ангажира с банката, защото не смята, че може да бъда полезен след въвеждането на санкциите.

В официалната позиция на ВТБ тогава обаче беше написано: "Държавата в лицето на Росимущество не включи кандидатурата на Симеон Дянков в състава на Надзорния съвет на ВТБ, който ще бъде гласуван на общото събрание на акционерите през юни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase