Снимка: архив Reuters

Общ преглед

Само преди няколко месеца остров Кос приютяваше хиляди туристи в луксозните и пищните си хотели. Сега обаче от гръцкия остров виждаме снимки не на туристи, които събират слънчеви лъчи, а на бежанци, които са намерили убежище там.

Някога луксозен, сега 5-звездния хотел Капитан Елиас се е превърнал в мръсно и зловонно място, което бежанците са превърнали в свой лагер, разказва британският "Daily Express".

Матраците се оказват една от най-търсените вещи. Мястото е толкова малко, че в рецепцията често нощуват по 40 мигранти.

Там, където преди е имало красиви градини, в които са се разхождали туристи, сега има опънати палатки. А басейнът е пълен не с вода, а с отпадъци и пепел, защото там мигрантите са приготвяли храна на открит огън.

Гръцките власти не могат да смогнат на хилядите, които пристигат всеки ден и много от мигрантите са оставени да се справят както намерат за добре. 

В резултат на този хаос бежанците са се настанили кой където намери - един в ресторанта, един в рецепцията, един...

В същото време, на по-малко от 50 метра от изоставения луксозен хотел, туристи стоят на високи столчета и отпиват от разхладителните си коктейли.

Гръцките власти вече решиха – спират приема на мигранти в хотела, който беше обявен за бежански лагер през лятото. Това трябваше да ограничи достъпа на мигранти до централните и популярни части на курорта. Но планът очевадно не сработи. Хората продължават да идват, но сега вече няма никой, който да се погрижи за настаниля се хаос. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар