Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: Reuters

След като се заобикаляха през последната година, президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин влязоха в схватка в ООН, изнасяйки речи, които представиха напълно различни възгледи за сирийската криза и начините за установяване на стабилност в Близкия изток, пише в. "Ню Йорк таймс".

Обама защити дипломацията и системата от правила, олицетворявани от световната организация, но предупреди, че "опасни течения заплашват да ни тласнат обратно към един по-мрачен, по-разбъркан свят", с което по завоалиран начин имаше предвид руския президент.

Още по темата

Путин говореше за предприемане на широкообхватни усилия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад като най-добрата защита срещу разпространението на "Ислямска държава" и други радикални групировки, макар че Вашингтон настоява Асад да се оттегли от властта, за да може да има политическо решение в Сирия.

Въпреки словесния сблъсък и суровите погледи обаче двамата лидери продължават да играят деликатен дипломатически покер, като всеки от тях се опитва да маневрира с цел да постигне промяна в позицията на другия, изтъква американското издание.

За Белия дом това означава да приеме руска роля в региона, но с надеждата, че Москва ще си даде сметка за риска от затъване в сложна ситуация. Вашингтон се надява, че това ще увеличи цената на подкрепата за Асад и ще накара Русия да работи искрено за политически преход, който да доведе до оттегляне на сирийския лидер.

За Кремъл това означава да възстанови достатъчна стабилност в Сирия, за да получи приемане на по-голяма руска роля в Близкия изток, да не говорим за разширяване на военното присъствие на Москва. Подобно развитие според Русия ще потвърди позицията на Путин, че свалянето на авторитарни правителства в Близкия изток води единствено до хаос и създаване на убежища за терористи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Словесният дуел между президентите на САЩ и Русия напомни за едни от най-напрегнатите епизоди от времето на Студената война, изтъква британският в. "Гардиън".

Путин, който се появи на сесия на Общото събрание на ООН за първи път от десет години, не беше в залата, докато Обама произнасяше своята реч. Руската телевизия показа как той слиза от своя самолет точно когато американският лидер започна обръщението си. Путин пристигна в централата на ООН веднага след като Обама слезе от подиума.

По същия начин, докато руският президент говореше, американското присъствие беше сведено до сравнително нисшестоящи служители. А украинските представители напуснаха по време на обръщението на Путин.

Най-големи спорове и разногласия предизвика въпросът за продължаващото насилие в Сирия, възхода на "Ислямска държава" и бежанската вълна, породена от конфликта. А в центъра на сблъсъка между САЩ и Русия беше съдбата на Асад и това дали той е коренът на проблема или част от решението, посочва "Гардиън".

Обама и Путин по-късно проведоха 90-минутна среща в ООН, която беше определена от двете страни като искрена и продуктивна и на която те се разбраха да се опитат да намерят начини за уреждане на сирийския конфликт. Този разговор обаче не можа да изглади основните различия между тях, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase