Снимка: bgonair.bg

САЩ ще настояват за сделка с Русия относно ситуацията в Сирия и Украйна. Това обяви американският министър на отбраната Аштън Картър на брифинг в Пентагона след среща с украинския министър на отбраната.

По думите му предложението на Вашингтон ще бъде акцент на предстоящата в понеделник среща между президента Барак Обама и руския му колега Владимир Путин.

Аштън Картър заяви, че имайки предвид ситуацията в Украйна и Сирия и въпреки различията между Москва и Вашингтон, би било безотговорно да не бъде направен опит за пробив в отношенята между САЩ и Русия.

Американският министър на отбраната подчерта, че Вашингтон ще продължи да работи с Москва, въпреки струпването на руска военна мощ в Сирия и нарушаваенто на примирието в Украйна. Картър беше категоричен, че САЩ ще продължат да оказват помощ за укрепването на въоръжените сили на Украйна.

Очаквано водещо събитие в световните медии е предстоящата среща между Барак Обама и Владимир Путин. Двамата ще се срещнат в понеделник в Ню Йорк по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН. Русия твърди, че срещата е била организирана по взаимно съгласие, а според САЩ тя е била поискана от руската страна.

Основна тема на разговорите между двамата лидери ще бъде Сирия. Това обяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. Той допълни, че Украйна ще бъде обсъдена, "ако остане време".

Според говорителя на Белия дом Джош Ърнест пък именно Украйна ще бъде основна тема по време на разговорите. Песков уточни, че срещата ще се проведе след речта на Путин от трибуната на Общото събрание на ООН. Тя може да продължи между 50 минути и 1 час.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледйте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase