Снимка: БТА

Най-малко 717 души от различни националности са загинали и 805 са ранени в днешното меле в долината Мина, близо до саудитския град Мека по време на един от ритуалите на годишното поклонение (хадж) по най-нови данни на саудитската гражданска защита.

В долината Мина са разпънати над 160 000 палатки, където поклонниците прекарват нощта по време на хаджа.

Още по темата

По официални данни около два милиона души участват в тазгодишния хадж, който започна във вторник. Мина е мястото, където поклонниците извършват символично пребиване с камъни на дявола, като хвърлят камъчета по три каменни стени.

Причина за днешната трагедия е станал сблъсъкът между два потока от хора, тръгнали от палатковия лагер на поклонниците към мястото на общата молитва в първия ден от Курбан байрама, предаде ТАСС.

Спасителни екипи, в които участват над 4000 души, оказват помощ на пострадалите. Повечето от пострадалите са възрастни хора и инвалиди.

През 2006 г. по време на ритуала по убиване на дявола с камъни (рами ал джамарат) загинаха 360 души. След този инцидент саудитските власти инвестираха милиони долари по модернизиране на ритуалните места, за да ги направят максимално безопасни за поклонниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase