Снимка: Reuters

Близо 5 400 бежанци са влезли в Хърватия, съобщи хърватската държавна телевизия. Те биват посрещани от Червения кръст, осигурени са им храна, напитки и необходимата помощ.

През следващите дни се очакват още 4 000 бежанци. Пристигналите се настаняват в приемни центрове в страната.

Още по темата

Сръбският вестник „Блиц“ обаче разкрива, че от сръбско-унгарската граница, която беше затворена от Будапеща, бежанците се пренасочват към Хърватия, откъдето безпрепятствено влизат отново в Унгария, тъй като границата между Хърватия и Унгария не е затворена.

Хърватите регистрират всички и след това ги пускат през унгарската граница. „Хърватите се съгласиха да приемат всички мигранти. Какво обаче правят те: пускат бежанците да влязат в Хърватия, там полицията ги регистрира, а след това ги превозват до границата с Унгария, която не е затворена в участъка с Хърватия. Вчера цял ден правеха това. Унгарците са в шенгенската зона и оттам мигрантите свободно пътуват към Австрия и Германия“, каза източник на изданието.

Хърватският вътрешен министър Райко Остоич заяви, че хърватската полиция изцяло контролира границите на страната, но ако мигрантите продължават масово да пристигат, Хърватия ще трябва да размисли за напълно различно поведение. Премиерът Зоран Миланович заяви, че Хърватия е готова да приеме бежанците и никой няма да им попречи да отидат, където пожелаят. Външният министър Весна Пусич заяви, че Хърватия може да се справи с няколко хиляди бежанци, но не е готова за десетки хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase