Снимка: Reuters, архив

Украинският президент Петро Порошенко подписа указ, с който се забранява влизането в страната на десетки журналисти и активисти. Сред тях са и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, както и журналистът Елена Йончева.

Магдалена Ташева е представена като журналист, член на изпълнителния комитет на националистическата партия "Атака", обявяваща се "за" излизането на България от ЕС и НАТО. Информацията за Елена Йончева пък е оскъдна – журналист на свободна практика.

Въпреки това обаче аргументите, с които се забранява достъпа до Украйна, и за двете са едни и същи: "Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи".

Новият списък на Порошенко включва нови 400 души. Пълният списък може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase