Владимир Путин и Томислав Николич. Снимка: архив, Reuters

"Чух, че тези хора /бежанците/, след като преминат през планините между България и Сърбия, казват: „Само не ни връщайте в България!“ Кой знае какво се случва там с тях, в тази демократична страна, членка на ЕС, след като те реагират така“. Това каза президентът на Сърбия Томислав Николич в интервю, публикувано на сайта на информационната агенция и радио „Спутник“.

"Ние не можем да решим този проблем, ще имаме големи проблеми, но ще се постараем условията при нас да не бъдат нечовешки“, допълва Николич.

Говорейки за бежанците изобщо, сръбският президент казва: „Защо ние заради това трябва да търпим последиците, след като 90% от тях искат /да отидат/ в само четири страни от Европа? И тези страни имат в музеите си динозаври и мамути. Това не е било изкопано на територията на тяхната страна, както ние намерихме динозавър в Костолац. Не, те са заграбили всичко това, харесало им е, убивали са заради това. И народът е тръгнал за своето богатство“, обяснява Николич.

"Щеше да е по-добре там да им строят заводи и те щяха да останат в своята страна и да си живеят добре. Така ще намерят начин да се заселят в Европа. Сърбия не е тяхното желание, защото ако останат в Сърбия, няма да постигнат целта, с която са тръгнали“, казва сръбският президент.

Томислав Николич заяви също така, че за Запада ще е по-добре да си сътрудничи с Русия, защото играейки си с нейните ценности и гордост, си играе със световния мир и сигурност. „Много по-добре ще е, да сътрудничат с Путин, защото това може да оправи света, отколкото всички да се карат с него, защото това може да разруши света“, каза Николич, цитиран на сайта на сръбския вестник "Блиц".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase