Снимка: bgonair.bg

Повече от четири хиляди бойци на организацията Ислямска държава са проникнали на територията на Европейския съюз като мигранти. Според британския вестник "Daily Express" се очаква до края на годината поне още толкова терористи да влязат на територията на Общността.

Още по темата

Бойците са преминали през сирийско-турската граница. От началото на гражданската война в Сирия броят на бежанците достигнали Турция е 1.5 млн. души.

Смята се, че част от терористите пристигат основно от пристанищните градове Измир и Мерсин, откъдето хиляди бежанци се отправят на опасно плаване по Средиземно море, за да достигнат Италия.

Бившият британски външен министър Дейвид Милибанд призова Съединените щати да приемат 65 хиляди сирийски бежанци до края на 2016 г., когато ще изтече и мандатът на президента на страната Барак Обама.

Междувременно военновъздушните сили на Ирак за първи път са нанесли удари по позициите на Ислямска държава, използвайки за целта американски изтребители Ф-16.

По данни на Пентагона първите четири изтребителя Ф-16 са били доставени от САЩ в Ирак през юли тази година. Очаква се, че ще бъдат доставени още няколко бройки от тях в обозримо бъдеще.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase