Снимка: БТА

Кризата с мигрантите не може да се реши, ако просто се затръшва вратата пред тях, предупреди помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович, цитиран от световните агенции.

"Ако вратата пред мигрантите се затвори, тези отчаяни хора ще влязат през прозореца", добави той по повод кризата с мигрантите в Европа.

Страните от ЕС бяха нееднократно предупреждавани да очакват тази бежанска криза. Смъртта на сирийското момченце, което се удави край бреговете на Турция, след обръщането на лодка с незаконни мигранти, в която пътуваше, накара хората да осъзнаят човешкото измерение на кризата с бежанците, посочи Шимонович. Той припомни, че ООН от дълго време е предупреждавала, че бежанската криза ще се разпростре в Европа.

"Миграцията и бежанците сега сменят пътищата си. Преди те преминаваха през Средиземно море. Сега те отиват по на изток, през Балканите, през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария", каза Шимонович.

Той добави, че голям брой от тези бежанци, които изоставят домовете си, бягат от войни. Шимонович припомни, че повечето са от Сирия, Афганистан, Ирак, Сомалия, Еритрея или пък бягат от други конфликти и кризи.

Над 300 000 мигранти прекосиха тази година Средиземно море на път за Европа. Над 2600 мигранти се удавиха тази година при подобен опит.

Шимонович предупреди, че засилените ксенофобски настроения в европейските страни в отговор на наплива на мигранти от страни от Близкия изток и от северна Африка ще доведат до изблик на екстремизма, предаде ТАСС.

"Сега се наблюдават много негативни тенденции. В някои европейски страни има засилване на ксенофобските настроения и дори някои правителства демонстрират подобно поведение. Разбира се това между другото ще подхрани екстремизма и ще доведе до ръст на броя на хората, които вербуват терористи в страните от ЕС", предупреди Шимонович.

Той добави, че разногласията относно ситуацията в Украйна са оказали негативно влияние на атмосферата в Съвета за сигурност на ООН и са повлияли на шансовете за разрешаване на други кризи, в това число и тази в Сирия, откъдето бягат към Европа сега най-много хора. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase