Снимка: Reuters

Великобритания е готова да приеме допълнително хиляди бежанци от Сирия, но направо от бежански лагери в Близкия изток, а не от местата, където са пристигнали в Европа, заяви премиерът Дейвид Камерън.

"Предвид измеренията на кризата и страданието на хората днес мога да обявя, че ще направим повече за заселването на още хиляди сирийски бежанци", каза британският премиер.

Около 5000 сирийци са стигнали до Великобритания от началото на войната и са получили убежище, а още 216 сирийци бяха отведени във Великобритания съгласно схема на ООН, отбелязва Ройтерс.

Камерън добави, че ще продължи приемането на бежанци съгласно съществуващите схеми. Допълнителни подробности ще бъдат обявени следващата седмица след дискусии с хуманитарни организации. "Ще продължим с нашия подход да ги вземаме директно от бежански лагери. Това им осигурява по-пряк и безопасен път до Великобритания, отколкото да рискуват по опасния път, който отне трагично живота на толкова от тях", добави британският премиер.

"Великобритания ще реагира с главата и сърцето си, оказвайки помощ на тези, които са изпаднали в нужда, като едновременно работи по дългосрочно решение", заяви Камерън, цитиран от Франс прес.

Великобритания ще приеме 4000 сирийски бежанци, съобщи говорителката на Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, цитирана от Ройтерс. Тя приветства решението и подчерта, че то "ще бъде от критично значение за живота и бъдещето на 4000 души". Камерън не бе съобщил точния брой бежанци, който неговото правителство ще приеме.

Изявлението означава промяна в курса на Камерън, отбелязва Ройтерс. Вчера и онзи ден той направи изявления, които бяха възприети като неадекватен отговор на кризата, особено след публикацията на снимката на загиналото сирийско дете.

Изглежда малко вероятно инициативата да задоволи критиците на Камерън, тъй като той не спомена нищо за приемане на някои от десетките хиляди бежанци в други държави от ЕС. Знак, че планът му може да бъде сметнат за недостатъчен, беше и призивът на Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш за създаване на обща стратегия за разпределението на 200 000 бежанци, които са влезли в ЕС. Върховният комисар добави, че "никоя страна не може да откаже да поеме своя дял", припомня ДПА.

Британският в. "Телеграф" съобщи, че Камерън се е консултирал със съветниците си как да отговори на промените в общественото настроение след публикуването на снимката на 3-годишно сирийско момче, удавило се край Турция. Случаят предизвика протести срещу отказа на британското правителство да приема повече бежанци.

Днес Камерън защити действията на своето правителство, отбелязвайки, че Великобритания е дала над 900 милиона лири (1,4 милиарда долара) помощи на нуждаещите се в Сирия и в региона. "Никоя европейска страна не е направила повече от Великобритания в тази насока", подчерта той и заяви, че ако не беше британската помощ, можеше още повече хора да поемат по опасния път към Европа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase