Снимка: Reuters

Бежанците, които от вчера са блокирани във влак в унгарския град Бичке, все още отказват да отидат в бежански център да се регистрират, предаде Асошиейтед прес.

Полицията остава нащрек в града на северозапад от Будапеща, където е един от петте центъра за бежанци в Унгария.

Бежанците обаче не желаят да бъдат настанявани в тези лагери, тъй като нямат намерение да искат убежище в икономически несигурната Унгария и се надяват да заминат за Германия.

Още по темата

Шефът на граничната полиция полковник Ласло Балаш каза, че 16 мигранти са се регистрирали доброволно в бежанския център вчера. Останалите около 500 отказват.
Повечето бежанци отказвали вода и храна и скандирали на английски "Никаква храна", "Никаква храна".

Мигрантите, повечето сирийци, бягащи от войната в родината им, се качиха на влака в Будапеща вчера следобед, след като прекараха два дни в унгарската столица. Но полицията спря влака, потеглил към град Шопрон на границата с Австрия, в Бичке, на 40 км западно от Будапеща, и нареди на мигрантите да слязат, за да бъдат отведени с автобуси в бежанския център, за да бъдат регистрирани. След като бъдат регистрирани в Унгария, тя е задължена съгласно регламентите на ЕС да обработи молбите им за убежище.

Стотици мигранти, които са блокирани на будапещенската гара Келети от дни, започнаха да събират багажа си, заканвайки се, че ще тръгнат към Виена пеша, съобщи Асошиейтед прес.

Полицаите стоят отстрани и ги наблюдават, без да се намесват. Бежанците, повечето младежи, казват, че не могат повече да стоят на едно място и са готови да изминат пеша пътя от 240 км до австрийската столица. Групата бързо се разраства и напрежението се засилва, посочва АП.

От няколко дни унгарските власти не позволяват на мигрантите да тръгнат за Австрия и Германия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase