Общ преглед

Посетители на превърнатия в музей концентрационен лагер Аушвиц в Полша този уикенд бяха ужасени от най-новата придобивка на музея. В лагера са инсталирани системи за водна мъгла, които по принцип целят да разхладят и посетители, и служители. Пръскачките обаче напомнят потресаващо много на инсталациите, използвани в газовите камери на лагера на смъртта, пише Vice.

От музея заявиха, че е разпореден монтажът на охлаждащите съоръжения, тъй като температурите в края на миналата седмица надвишиха 32 градуса. Въпреки това обаче водната мъгла предизвика болезнени асоциации.

"След като слязохме от автобуса, влязохме под душовете", разказва Мейер Болка от Израел. "Бях в шок, това беше като удар в корема", допълва още тя. Израелската туристка отишла при служител на музея, който й обяснил, че жегата наложила монтажа им. "С цялото ми уважение, но това напомня за газовите камери", опонирала туристката. Служителят се извинил за асоциацията.

Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста. Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа. Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх.

Над 1 млн. души са посетили музея само през 2015 г., като дестинацията е особено популярна за израелци и евреи, загубили роднини в лагерите.

От музея още веднъж обясниха, че водната мъгла е просто една мярка за безопасност, предприета във връзка с жегите.

"Трябваше да направим всичко възможно, за да намалим рисковете, свързани с високите температури, и да се погрижим за безопасността и здравето на нашите посетители", написаха от Аушвиц във Facebook. "Здравето на посетителите за нас са приоритет по време на тези екстремни жеги и пръскачките са наистина полезни", аргументират се те.

Полша е в разгара на гореща вълна, като някои дни от август отбелязаха температурни рекорди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар