Снимка: Reuters

ЕС е обезпокоен от днешното изостряне на ситуацията в Киев и призовава всички страни към сдържаност и диалог. Това заяви пресслужбата на Европейската комисия по повод сблъсъците пред парламента в Киев, в които загина един полицай, а над сто души са ранени, предаде ТАСС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта, че насилието в Киев "не трябва да подкопава изпълнението на минските споразумения".

По думите й внесените в парламента изменения на конституцията за децентрализация ще помогнат за преразпределянето на правомощия между центъра и регионите, което е "важна стъпка към изпълнението на минските споразумения".

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди сблъсъците в Киев и призова политическите спорове да се решават по конституционен път.

По данни на украинското вътрешно министерство при сблъсъците в Киев са ранени 122 души, над 10 полицаи са в тежко състояние, а един боец от националната гвардия е убит. Вътрешният министър Арсен Аваков обвини за насилието националистичната партия "Свобода" и лидера й Олег Тягнибок, отбелязва ТАСС.

Германия окачестви като недопустимо насилието в Киев, където приемането на проектозакон за по-голяма автономия на проруските сепаратистки региони доведе до сблъсъци между полицията и крайнодесни активисти, предаде Франс прес.

"Най-остро осъждаме кървавите размирици, които се състояха днес пред парламента в Киев. Уличното насилие е недопустимо, още повече когато е срещу решенията на избран парламент", заяви германското външно министерство.

Берлин изрази задоволство, че "авторите на насилието не са постигнали целта си и украинският парламент с приемането на конституционната реформа на първо четене днес направи важна стъпка към децентрализацията и изпълнението" на минските мирни споразумения.

Русия с безпокойство следи и осъжда проявите на насилие в Киев и смята такива действия за неприемливи, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков заяви, че засега се въздържа от коментари по измененията в украинската конституция в частта за децентрализацията, приети на първо четене от Върховната рада.

"Засега ще се въздържа от коментари по този въпрос. Нужно е още време. При всяко положение всичко ставащо ние разглеждаме като вътрешно дело на Украйна", подчерта Песков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase