Снимка: архив Reuters

"Нацисткият влак", за който се предполага, че се намира в района на Валбжих в Югозападна Полша, ще принадлежи на държавата, след като бъде намерен, съобщи ТАСС. Това заяви днес пред полското радио експертът от министерството на културата и националното наследство на Полша Пьотър Зуховски.

Още по темата

"Златният влак", ако бъде намерен, ще стане държавна собственост - каза той. - Наши юристи направиха проучване, което показа, че ако не се появят лица, които да докажат правото си собственост над влака, той ще принадлежи на държавата."

Експертът вчера увери, че е до 99 на сто сигурен, че влакът съществува, но информациите за онова, което е превозвал, засега е невъзможно да бъдат проверени.

Предполагаемият "нацистки влак", който поляк и германец откриха наскоро във Валбжих, възроди легендата за влакове, натъпкани със злато и бижута и изчезнали през 1945 г., при разгрома на Германия във Втората световна война.

Зуховски отбеляза, че на радарни изображения видял блиндирана влакова композиция, дълга над 100 метра и заровена в земята. "Наличието на блиндиран влак навежда на мисълта, че може да е превозвал ценни вещи - поясни той. - Може да става дума за скъпоценности, произведения на изкуството, архиви, за чието съществуване знаем, но не сме ги открили. Влакът обаче може да е превозвал и опасни материали и да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници." (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase