Снимка: архив, Reuters

Дясната ръка на бившия британски премиер Гордън Браун стана тренд в световната социална мрежа Тwitter, след като призова за запасяване с вода и храна предвид идваща нова финансова криза.

Бившият специален съветник на Браун Деймиън Макбрайт смята, че спадът на азиатските фондови борси вещае нов световен срив, който ще бъде много по-силен от този, от който Европа сега излиза.

Според Макбрайт, цитиран от в. Индипендънт“, кризата може да доведе до граждански безредици и други ситуации, в които излизането от вкъщи ще бъде нежелателно.

Ето защо той дава три съвета в Тwitter:

Скрийте на сигурно място налични пари. Не разчитайте, че банките и банкоматите ще бъдат отворени или че банковите ви карти ще работят.

Имате ли достатъчно вода за пиене, консерви и други основни продукти, които да ви позволят да живеете, без да излизате от вкъщи 1 месец? Ако не, идете да си ги купите.

Уговорете си място за среща с близките ви, ако транспортът и комуникациите прекъснат и трябва да се подслоните някъде.

„Приближаваме се към това, което се случи през 2008 г. (пикът на финансовата криза, б.а.), но сега нещата ще са 20 пъти по-зле“, смята Макбрайт, който отговаряше за комуникациите в британското финансово министерство по времето на Браун.  Той смята, че Европейската централна банка ще се намеси, за да спре срива на борсите, но това само ще отложи бурята.

Някои анализатори смятат, че сривът на борсите може да даде начало на нова световна финансова криза, пише „Индипендънт“. Вестникът посочва, че съветите за запасяване с храна и вода не са приети еднозначно в Тwitter и че мнозина потребители отричат катастрофичните прогнози на Макбрайт.

Акциите на фондовите борсите в Азия се сринаха в понеделник, след като китайските тържища в Шанхай и Шънджън за една седмица загубиха ръста за цяла година. Денят беше наречен „черен понеделник“, след като европейските индекси ги последваха, стигайки до рекордни за последните 7 месеца нива.

Гордън Браун беше министър-председател на Великобритания през най-тежките години на кризата (2007-2010 г.)

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase