Снимка: БТА

Украйна ще укрепва въоръжените си сили, защото времената на "лекомисления пацифизъм" в страната са отминали, заяви днес украинският президент Петро Порошенко пред военни в Харковска област, където той предаде ново въоръжение и оборудване на армията.

"Времето на лекомисления пацифизъм и късогледото пренебрегване на проблемите пред отбранителната способност на страната останаха необратимо в миналото", каза украинският държавен глава. Той подчерта, че Украйна е използвала мирните споразумения от Минск за укрепване армията си.

"Споразуменията от Минск ни дадоха преимущество, дадоха ни време за укрепване на отбранителната способност. Те помогнаха поне частично да преодолеем очевидното военнотехническо изоставане от Русия", заяви Порошенко.

"До края на тази година се планира да бъдат приети на въоръжение още 18 абсолютно нови образци оръжие и военна техника, да се доставят на украинските въоръжени сили над 300 единици бронетанкова техника, 400 автомобила, 30 000 ракети и боеприпаси, голямо количество стрелково оръжие", съобщи украинският президент.

Той подчерта, че около 500 единици техника са били доставени от западните партньори на Украйна.

Тази година Киев е похарчил около 2 милиарда долара за подготовка и превъоръжаване на армията, посочи Порошенко.

По думите на Порошенко военният натиск над Украйна от Русия и подкрепяните от Москва сепаратисти вероятно ще продължи десетки години и бъдещите поколения ще трябва да имат военен опит, предаде Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase