Снимка: Daily Mail

Легендарен нацистки влак, натоварен с истинско съкровище, може би е открит в Полша, твърди "Дейли мейл".

Двама души твърдят, че те са намерили композицията, за която се предполага, че е изчезнала преди повече от 70 години, когато нацистите се опитват да скрият богатствата си от настъпващата Червена армия.

Местни легенди твърдят, че влакът е бил натоварен със скъпоценни камъни и оръжия и е изпратен на югозапад през планините.

Сега правна кантора се е свързала с местните власти в югозападния полски град Валбжих, за да ги уведоми, че може би дуото търсачи на съкровища са намерили 150-метровата композиция. Според полските закони двамата имат право на 10% от стойността на намереното.

''Адвокати, армията, полицията и пожарни бригади се занимават с въпроса'', твърди Марика Токарска, представител на властите във Валбжих. ''Тази зона никога не е била претърсвана преди и не знаем какво може да намерим''.

Местните новини разказват, че въпросният влак е изчезнал през 1945, натоварен с плячка. Тръгнал е от тогава германския град Бреслау, днес – Вроцлав. Някои дори твърдят, че влакът е бил брониран и е принадлежал на Вермахта.

Според местните легенди влакът е влязъл в тунел покрай замък в Долна Силезия, но никога не е излязъл. Теорията продължава, че после тунелът е бил запечатан и забравен.

Радио Вроцлав пък настоява, че 150-метровия влак е пренасял оръжия, индустриално оборудване, скъпоценни камъни и други ценности, когато е изчезнал.

Всъщност, няколко влака са превозвали ценности на Вермахта към Берлин, когато коалиционните сили настъпват към Полша през зимата и пролетта на 1945.

Известният като ''Златен влак'' е бил съставен от 24 вагона, пътуващи от Будапеща към Германия, натоварени със семейни ценности, включително злато, сребро и ценни картини, откраднати от унгарските евреи.

Композицията, чието съдържание е оценено на почти $200 млн. е бил прихваната от силите на САЩ. Е, има данни, че войниците на САЩ също са се възползвали от ценния товар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase