Барак Обама и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кремъл се готви за среща между Владимир Путин и Барак Обама. Вчера руският външен министър Сергей Лавров допусна, че двамата може да се срещнат в Ню Йорк, когато Путин пристигне там за Общото събрание на ООН. Ако се осъществи, това ще е първият пълноценен контакт между президентите на Русия и на САЩ след Крим, пише "РБК дейли".

Евентуалната среща ще бъде символична, смятат експерти на вестника. "В противен случай бихме научили за подготовката предварително, за Ню Йорк щяха да се стягат министерски делегации", разсъждава политологът Андрей Кортунов.

Той вижда в думите на Лавров за възможна президентска среща "публична оферта", която издава, че е имало все пак някакви предварителни консултации с Вашингтон и реакцията е била положителна.

Но ако среща не се състои, това ще е сигнал не само за Русия, но и за американския истеблишмънт, и за целия свят: Администрацията на Обама не смята, че може да има диалог с Владимир Путин. Тогава може да очакваме от Кремъл и засилване на антиамериканската риторика, и някакви последици за американските организации, действащи в Русия, добавя експертът.

Според "Аргументи недели" Москва вече е започнала подготовка за среща между Путин и Обама.

"Ведомости" обаче пише, че САЩ не коментират такава възможност, а "Росийская газета" твърди, че президентска среща в най-скоро време няма да има, като се позовава на Белия дом.

Засега няма планове за лична среща в обозримо бъдеще между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама. Такава проява в момента не се подготвя и още няма какво да обявяваме, заявил цитиран в московския официоз говорител на американската администрация в отговор на въпрос на ТАСС.

По-рано руският сайт РосБизнесКонсалтинг получи от федерален служител потвърждение, че се подготвя такава среща. А източник от американските дипломатически среди допусна, че организирането й е било обсъдено на преговорите на Путин с държавния секретар на САЩ Джон Кери през май, пише електронният в. "Ридус".

Друг дипломат от САЩ обаче е настроен скептично - той заявил пред РосБизнесКонсалтинг, че "вижда много малка вероятност" за среща между президентите, допълва "Ридус".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase