Снимка: bgonair.bg

Гръцкият парламент гласува днес споразумението за отпускането на трети спасителен пакет финансова помощ за страната. Текстът на програмата на стойност до 86 млрд. евро за три години, който е с обем от над 400 страници, беше внесен вчера в парламента.

Законодателният орган на южната ни съседка трябва да даде зелена светлина на споразумението преди насрочената за утре среща на финансовите министри на страните от еврозоната. Според гръцки парламентарен източник днес през деня предстоят дебати в пленарна зала по текста на споразумението, а гласуването ще бъде в полунощ.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че е оптимист за това, че споразумение ще има, въпреки препятствията, които по думите му някои се опитват да поставят на пътя на Гърция.

Договорката предвижда за периода 2015 - 2018 г. Гърция да постигне първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента през 2016 г., 1,75% през 2017 г. и 3,5% през 2018 г.
Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година. Близкият до Гръцката комунистическа партия синдикат ПАМЕ призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като "Армагедон за работниците и народната класа".

В. "Катимерини" пише, че списъкът с мерките за реформи и бюджетни съкращения обхваща 35 предписания, които Гърция трябва да приложи веднага. Предвидено е увеличаване на данъците за собствениците на кораби и премахване на данъчните облекчения за земеделските производители, едно от които е за по-евтини горива.

Друга предвидена мярка е намалената ставка на ДДС за островите в Егейско море да бъде премахната най-късно до 2016 г. В момента данъкът е 30 на сто по-нисък, отколкото на континенталната част от страната.

Техническите преговори в Атина между гръцкото правителство и четворката международните кредитори - МВФ, ЕЦБ, ЕК и Европейският стабилизационен механизъм, започнаха на 27 юли. Разговорите се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, напомнящи за срещите между Гърция и Еврогрупата от средата на юли.

Това, от което се нуждае Гърция, е ново свежо финансиране преди 20 август, когато изтича падежа по поредното плащане за Атина. То е към ЕЦБ и е на стойност от 3,2 млрд.

Дълговият празник не свършва дотук - порцията задължения продължават и през септември, когато Гърция трябва плати 1,3 млрд. евро на МВФ.

Именно затова ЕК настоява одобряването на споразумението, което трябва да мине и през парламентите на държавите от еврозоната, да бъде приключено до 20 август или в краен случай - до края на месеца.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe