Гълъби прелитат над Мемориал за атомната бомба в Хирошима Снимка: Reuters

В нервната обстановка след бомбардировките над Хирошима преди 70 години, светът прекара десетилетия в очакване на ядрена война, която ще затрие милиони в радиоактивна буря и ще направи Земята негодна за живот, коментира AFP. 

 
Чакахме апокалипсис, който така и не дойде. 
 
Вместо това настана безпрецедентен период на мир, в който ядрени супер сили бяха наясно, че една единствена грешна стъпка е в състояние да унищожи човешката раса. 
 
Ядрените бомби обаче са ненужно зло. Те са безсилни срещу новите заплахи като не-държавните играчи като джихадистки групировки, кибер атаки или малки локални конфликти. 
 
Марк Фицпатрик, експерт от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания коментира, че резултатът от взаимно гарантираното унищожение е доста ясен – липсата на световна война в последните 70 години. 
 
Едно поколение, израснало под ядрена заплаха отстъпва ред на новото, което не е израснало, строейки бомбени убежища. И така вече ядрените оръжия вече не са основния гарант на световния мир. 
 
Растящата нестабилност около света, подновеното съперничество между Русия и Запада, лекото напрежение между ядрено въоръжените Индия и Пакистан, стремежът на Китай да модернизира ядрените си сили и все по-войнствена Северна Корея подкопават усилията да се намалят световните запаси от ядрени оръжия и да се отложи Денят на страшния съд. 
 
Ядрена зима
 
С отслабването на връзките между Москва и Запада, Русия отново се впуска в обновяване и обогатяване на арсенала и увеличаване на полетите на стратегически бомбардировачи, или както НАТО го описва – ''опасно дрънкане на ядрени оръжия''. 
 
Москва вижда ядрените оръжия като фундаменталното доказателство, че Русия е велика сила, въпреки задъхващата се икономика и лош международен имидж, твърди Павел Баев, руски военен експерт към Института за мирни изследвания в Осло.  
 
Той предупреждава, че Путин и поддръжниците му не са ''посетили училището по ядрено възпиране'' и не разбират колко сложна играя играят. Експерт от парижката Фондация за стратегически изследвания успокоява – страхът от взаимно унищожение все още прави идеята за мащабен конфликт между Русия и НАТО немислим. 
 
Но заедно с разпространението на оръжията във все по-критични зони на света, заплахата от ядрена война расте
 
Девет нации – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея притежават ядрени оръжия. Общо – 16 300. Както коментира Фицпатрик ''Немислимо е да има малка ядрена война между страните, които притежават такова оръжие.'' 
 
Той твърди, че най-вероятно е да възникне конфликт между Индия и Пакистан, който е в състояние да създаде така наречената ''ядрена зима''. В подобен сценарии слънцето би било закрито от дебел облак с ядрени частици, който ще доведе до опустошително захлаждане на Земята. 
 
Рисковано ли е да оставим мира в човешки ръце? 
 
Разбира се, има и други рискове. Например, случайно изпускане на бомба или пък сериозната възможност група от няколко терористи с правилните знания да сглобят една бомба, казва Фицпатрик. 
Проблемът обаче е другаде, твърди друг специалист. А именно, че сдържането е оставено в ръцете на хората, които всъщност никак не са рационални. 
 
''Хората грешат, а хората са основните играчи в ядреното сдържане. Значи че то е сериозно компрометирано и някой ден ще се провали катастрофално'', твърди друг експерт. 
Тези страхове провокират световните лидери да призоват за свят без ядрени оръжия. Въпреки  историческата реч на Барак Обама от 2009, в която той призова за ядрено разоръжаване, САЩ в момента отделя милиони долари за обновяване на ядрения арсенал. 
 
Но експертите ни казват, че е цяло чудо, че човешката раса е успяла да избегне ядрена криза. Но и предупреждават, че е рисковано да се разчита да отбележим още 70 години мир.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase