Снимка: архив, Reuters

Турски танкове обстрелваха село в северната част на Сирия, което е под контрола на сирийските кюрди, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Обстрелът е извършен тази нощ. Засегнатото село е Зор Магхар в провинция Алепо на границата с Турция. Той е под контрола на сирийските кюрдски сили.

Още по темата

Нападението става в момент, в който Турция извърши удари срещу джихадистите от групировката Ислямска държава в Сирия, но и срещу кюрдските сили от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак. Анкара смята ПКК за терористична организация.

От организацията Кюрдски части за защита на кюрдското население потвърдиха, че село Зор Магхар е било обстрелвано от турски танкове. Четирима членове на движението са били ранени, както и няколко жители на селото. Атакувано е било още едно село в същия район.

Вместо да атакуват позициите на терористите от ИД, турските сили атакуват нашите позиции, от които ние се отбраняваме срещу ИД, се казва в изявление на сирийското кюрдско движение.

Призоваваме турските лидери да сложат край на тази агресия и да се придържат към международните правила. Казваме на турската армия да спре да стреля по нашите бойци и нашите позиции, се допълва в изявлението.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase