Снимка: bgonair.bg

Хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и властите. Това се казва в доклад на правозащитната организация Амнести Интернешънал. Според него системата на Европейския съюз за убежище и миграция се проваля и оставя хората без защита в Сърбия и Македония.

Докладът на Амнести Интернешънал се базира на проучвания, направени в Сърбия, Унгария, Гърция и Македония между юли 2014 и март тази година. Експерти коментират, че все повече уязвими мигранти и бежанци са оставени в законова задънена улица.

Проучването показва, че когато те са връщани на границите, се сблъскват с ограничения при достъпа до убежище и с липсата на сигурни и законни начини да влязат в Европейския съюз.

Зам.-директорът на Амнести Интернешънал за Европа и Централна Азия коментира, че като преминават през Балканите, за да намерят сигурност в Европа, бежанците стават жертва на злоупотреби и експлоатация. Мнозина са принудени да плащат откупи.

Някои от бежанците, с които правозащитниците разговаряли, казват, че са били връщани повече от 10 пъти. Докладът показва, че през миналата година само 10 търсещи убежище са получили статут в Македония и само един в Сърбия.

Тези, които са влезли в Унгария пък извън законово установения ред, често са задържани в претъпкани помещения при ужасни условия. През 2014 г. Унгария е дала убежище на 240 души, което е много малко в сравнение с броя на кандидатите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase