Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоя днес за намаляване на гръцкия дълг с 30 процента, както и за 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към нацията Ципрас каза, че публикуваният вчера доклад на Международния валутен фонд (МВФ) имал същия смисъл. Фондът прогнозира, че може да бъде необходимо отписване на част от дълга на Гърция, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит.

Още по темата
Гръцкият министър-председател изрази съжаление, че тази позиция на финансовата институция "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ за страната.

Според него на референдума в неделя няма да става дума за сбогуване с еврозоната.

"На референдума в неделя става дума за това дали нашият народ ще продължи да обеднява и мизерства“, каза Ципрас в обръщението си. В неделя гърците нека вземат "в свои ръце своето бъдеще и да гласуват срещу програмите за строги икономии на кредиторите“. Едно „не" не означава срив, а продължаване на преговорите“, увери Ципрас сънародниците си.

В четвъртък обаче ръководителят на еврогрупата Йерон Диселблум постави под въпрос членуването на страната в еврозоната, ако резултатът от гласуването е „Не“. „Ако хората казват, че не искат това, то няма повече основание за нова програма за помощ", предупреди в четвъртък председателят на еврогрупата Йерун Диселблум. „Тогава вече дори няма основа за Гърция в еврозоната". Същевременно обаче от Европейската комисия определиха бъдещия референдум като безсмислен.

По-рано днес пък от германското финансово министерство отново се изказаха срещу редуциране на гръцкия дълг. "Определените от фонда финансови нужди по никакъв начин не налагат извода, че е наложително опрощаване на част от дълга“, каза говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер, цитиран от DPA. 

Още за ситуацията в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase