Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви в телевизионно интервю, че след референдума в неделя може да бъде постигнато споразумение с кредиторите, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно Варуфакис хвърли вината за затварянето на банките върху тях.

Още по темата
"Това е много мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват, за какво? За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", каза Варуфакис в интервю, излъчено по държавната телевизия.

Въпреки че е в открито разногласие с останалите министри от еврозоната, Варуфакис каза, че двете страни са "много близо" по въпроса за реформите за намаляване на разходите, но трябва да преговарят още по темата за устойчивостта на гръцкия дълг.

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува
перспектива за икономическо развитие, заяви още Варуфакис в интервюто, цитирано и от агенция ТАСС.

Финансовите министри от еврозоната казаха на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че ще разгледат неговата молба за нов спасителен заем в светлината на резултатите от референдума в неделя, предаде агенция Ройтерс.

"Ние ще се върнем към вашата молба за подкрепа за финансова стабилност от Европейския стабилизационен механизъм само след, и въз основа на изхода от референдума", е написал на Ципрас холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който председателства Еврогрупата.

Финансовите министри от еврозоната по-рано вечерта снощи имаха телефонна конференция и решиха да не възобновяват преговорите с Атина преди референдума, на който Ципрас призова гласоподавателите да отхвърлят предишното предложение на кредиторите.

В излъчено по интернет изявление Дейселблум посочи, че през следващите дни няма да има други разговори с Гърция, нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите по предложения или финансови споразумения. "Сега ние просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя и ще го вземем предвид", посочи Дейселблум.

"Аз много съжалявам за ситуацията, имайки предвид силната непоколебимост на гръцкия народ да бъде част от Европа и да остане част от еврозоната, за което ние изцяло го подкрепяме", каза още председателят на Еврогрупата.

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да запази спешното финансиране на гръцките банки на предишните нива, съобщи банков източник, цитиран от Асошиейтед прес.

Източникът посочи, че нищо друго не е било решено днес на фона на спекулации, че властите ще изземат гръцки банкови депозити, за да облекчат дълговото бреме на страната. Източникът каза, че Управителният съвет на ЕЦБ ще се събере отново, когато прецени за необходимо./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase