Снимка: bgonair.bg

Стотици жители на тунизийския град Сус се събраха на шествие срещу екстремизма. Хората почетоха паметта на 38-те души, които бяха разстреляни на плаж в курорта. В същото време във Франция мюсюлманската общност почете паметта на жертвата на терористичния акт край Лион.

Пред сградата на хотел Мархаба, където се случи трагедията, беше изграден импровизиран олтар. Жителите на Сус заявиха, че не желаят нито градът им, нито страната им да се асоциира с тероризъм. Според тях Тунис е миролюбива страна, отворена към чужденците и екстремизмът няма място там. Много от туристите, които все още са в Тунис, проведоха бдение на мястото на трагедията.

"Всички сме едно. Това, което се случи, е против живота, демокрацията и хората. Мисля, че жертвите трябва да бъдат запомнени и това, което правим в момента, е най-малкото, което може да почете паметта им", каза турист.

"Съчувствам на хората, които живеят тук. Те все пак трябва да се връщат на това място и да го виждат всеки ден. Ние ще се приберем вкъщи, но те трябва да живеят в тази опасност", сподели друг почиващ.

Мюсюлманите във френския град Лион също почетоха паметта на загиналия си съгражданин и призоваха за мир.

"Ние също сме много наранени. Изглежда, че винаги когато нещо подобно се случи, ислямът като религия също е нападнат. Ние сме против това. Искаме да спрем тероризма във всичките му форми", коментира френски гражданин.

Мерките за сигурност в Тунис, Франция и Кувейт са изключително засилени заради атентатите в тези страни в петък. При нападенията загинаха десетки души, а отговорност пое организацията Ислямска държава.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Още по темата

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase