Снимка: bgonair.bg

Турция няма да се поколебае да използва сила, за да гарантира сигурността на дългата 900 км граница със Сирия. Това обяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу. Той заяви, че Анкара е готова да реагира на всеки сценарий на задълбочаваща се нестабилност в региона.

Изявлението на Давутоглу дойде малко след като президентът на страната Реджеп Ердоган обяви, че Турция никога няма да позволи формирането на кюрдска държава, която да обедини югоизточните й територии с части от Сирия.

"Никой не трябва да се тревожи, че напрежението в Сирия ще възпламени Турция", заяви Давутоглу в Истанбул.
По думите му фактът, че в момента се провеждат преговори за коалиционно правителство ни най-малко не отслабва управленската стабилност. 

"Ние ще продължим да приемаме нашите братя, които бягат от тази хуманитарна трагедия. Но ако сигурността на границата ни е застрашена, ще вземем необходимите мерки. Ако Турция бъде засегната дори за минута от случващото се в региона, ние няма да останем тихи и безучастни!", заяви Давутоглу.

Вниманието на властите към границата със Сирия се изостри в последните дни, след като кюрдите успяха да си върнат част от териториите, от които бяха изтласкани от групировката Ислямска държава. Анкара дори обвинява сирийските кюрди в етническо прочистване спрямо арабите в преследване на една цел – създаване на автономна кюрдска държава.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase