Снимка: bgonair.bg

Гърция поиска 9 милиарда евро от Германия за щетите, нанесени през Първата световна война. Настояването за изплащане на тези средства идва, след като Берлин отказа да изплати военните репарации от Втората световна война.

От сумата на Гърция вече са изплатени само 1.5%, защото Германия е престанала да плаща след конференцията в Лозана, където решенията са били взимани от "великите държави".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че настояването за военни репарации за щетите, нанесени от Втората световна война, е морален дълг пред историята, гръцкия и европейските народи, които са пролели кръв в борбата с нацизма. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт обаче заяви, че въпросът с репарациите е приключен.

Междувременно преговорите между финансовите министри от еврозоната приключиха без договаряне за споразумение по дълга на Гърция. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че срещата на финансовите министри от еврозоната в събота ще бъде "решаваща".

По-рано Гърция отхвърли предложенията на международните кредитори за реформи, съобщи официален източник на ЕС. Кредиторите на Атина настояват за повече мерки за икономии. Те най-вече са свързани с прекратяване на ранното пенсиониране на гърците. Пенсионната реформа обаче не се приема от гръцкото правителство. Гръцки правителствени представители обясняват, че вече са направили отстъпки с предложението да вдигнат данъците и някои вноски на пенсионери.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase