Снимка: БТА

Руската полиция разпръсна неразрешен парад в подкрепа на правата на хомосексуалистите в центъра на Москва, задържайки около 20 души, предаде Ройтерс. Сред задържаните има и анти-гей активисти, нападнали участващите в митинга.

Гей активистите бяха поискали разрешение за провеждането на гей парад днес, но московските власти отхвърлиха искането за десета поредна година - ежегоден ритуал, който започна да символизира неприязънта на руските власти към публични прояви на подкрепа за правата на хомосексуалистите, отбелязва Ройтерс.

Активистите, събрали се на Тверски площад в центъра на града, бяха далеч по-малобройни от облечените в черно сили за борба с безредиците, обградили предварително площада. "Това е беззаконие от страна на московските и руските власти - това, което се случва тук е пълно беззаконие", заяви Николай Алексеев, водещ руски защитник на правата на гейовете, докато полицията го прибираше в камионетка с кървяща ръка.

"Ние просто се опитваме да проведем мирна акция за защита на човешките права", добави той.
 
Елена Кахтарьова, част от анти-гей активистите, стоеше мирно с плакат, на който пишеше: "Не на евро гей ценностите. Не на евро гей пътя за развитие. Само Русия и само победа".
 
"Аз съм против този феномен, който ни беше наложен, против хомосексуализма, против нетрадиционните ценности, казано меко, или на чист руски: против педерастията и содомията", обясни тя.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase