Снимка: Reuters

Народът на Сирия губи надежда, тъй като е обект на безразборен обстрел и въздушни удари от правителствените сили,  заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ДПА.

Степента на касапницата и разрушението в Сирия би трябвало да шокира колективната съвест на света, посочва той в най-новия си месечен доклад към Съвета за сигурност, публикуван снощи.

Сирийският народ губи надежда. Хората не могат да си позволят да чакат, отбелязва ръководителят на ООН, призовавайки да бъде намерено политическо решение на конфликта, отнел живота на над 220 000 души от пролетта на 2011 година.

„Международната общност и най-вече Съветът за сигурност на ООН трябва без бавене да вземе мерки, за да сложи край на всекидневните нарушения на международното право и убийството на цивилни”, заявява Бан Ки-мун.

Над 12 милиона души или над половината от 23-милионното население на Сирия, включително 5 милиона деца, се нуждаят от хуманитарна помощ. Около 7,6 милиона души са разселени в страната, а близо 4 милиона са избягали в съседни страни и Северна Африка, посочи той.

Докладът посочва, че организацията "Лекари за човешки права"е документирала 14 атаки, включително седем с варелни бомби, срещу медицински центрове през април. Всички те са били извършени от правителствените сили, които са отговорни и за смъртта на седем медици през миналия месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase