Росен Плевнелиев и Пак Гън Хе. Снимка: БТА

Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство подписаха в Сеул държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Република Корея Пак Гън Хе в рамките на официалното посещение на българския президент в азиатската държава. Визитата съвпада с 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
„Корея е приоритетен партньор на България в Азия. Желаем да насърчим двустранната търговия и инвестиции. Имаме много по-голям потенциал, българските продукти са много добре приети на азиатския пазар, а страната ни се ползва с отлична репутация“, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента Пак Гън Хе.
 
Българският президент отличи стратегическите предимства на страната ни, която е разположена по пътя на стоките между Азия и Европа.

„Имаме най-ниските разходи за бизнеса и най-ниските данъци в ЕС. Бързо модернизираме инфраструктурата си, притежаваме висококвалифицирани специалисти и развити индустриални зони, гарантираме достъп до 500-милионен европейски пазар – всичко това е предпоставка за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество“, каза държавният глава.

Още по темата

Росен Плевнелиев допълни, че България е регионален лидер в Югоизточна Европа в областта на информационните и комуникационните технологии и покани корейските компании да се включат в първата иновационна екосистема в региона – „София тех парк".
 
Двамата президенти отбелязаха значението на образователния и културния обмен и посочиха успешното развитие на кореистиката в България и на българистиката в Южна Корея.

По време на пленарните разговори е бил отбелязан и големият потенциал в туризма, като от страната ни се очакват целенасочени действия на корейския туристически пазар.
 
Президентът Росен Плевнелиев обяви, че като член на ЕС България ще продължи активно да допринася за развитието на Стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея. Държавният глава изрази и високата оценка и подкрепа за инициативите на президента Пак, насочени към мирното обединяване на Корейския полуостров.
 
На основата на изградените търговски отношения двете държави ще положат усилия да намерят по-ефективни начини за увеличаване на инвестициите.
 
България и Република Корея ще работят и за разширяване на сътрудничеството си в редица области като енергетиката, отбраната и отбранителната индустрия, науката, технологиите, земеделието, околната среда, образованието и културата. България има отличен опит в развитието на фундаменталните изследвания, а Корея е сред лидерите в приложните науки, посочи Пак гън Хе.
 
Двете страни също така имат сходно разбиране за развитието на глобалните процеси, подчерта корейският президент, която изказа благодарност за последователната българска подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея и за опазването на мира и сигурността на Корейския полуостров.
 
По-рано в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Пак Гън Хе бяха подписани редица документи за двустранно сътрудничество.
 
Плевнелиев ще посети днес Центъра за иновации на компанията „Самсунг“ и Центъра за креативна икономика и иновации в Пангьо, който е средище на IT индустрията на Южна Корея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase