Снимка: YouTube

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини вчера откриха павилиона на ЕС на световното изложение, който е може би един от най-странните в експоградчето. За изненада в него няма натрапващо се присъствие на бюрократичния Брюксел. В павилиона лидерите на Европа са Алекс и Силвия.

Кои са те? Колкото и да е странно, това са анимационни герои. Те са главни действащи лица в презентацията на ЕС в павилиона. А самата презентация е всъщност анимационен 3D филм, съпътстван със странични ефекти за посетителите, които сякаш са част от действието на филма.

Сред тези странични ефекти например има капки дъжд, когато във филма вали порой, вятър, когато във филма се разразява буря, шум от прииждаща вода, когато във филма има наводнение, горещина, когато във филма изгрява слънце.

Сюжетът на самия филм още повече изненадва. Това е любовна история между двама млади жители на едно и също село. Силвия от малка обича да чете и заминава да учи хидроинженерство в големия град, докато Алекс остава да се грижи за земята, която много обича.

Когато Силвия се връща в селото, за да поеме грижите за семейната фурна, между нея и Алекс бавно се заражда любов, като двамата герои минават през различни премеждия, едно от които е голямо наводнение, връхлитащо селото и нанасящо щети, в чието отстраняване се включват активно Алекс и Силвия.

Друга сюжетна линия във филма е опитът на двамата анимационни герои да създадат най-вкусния за жителите на селото хляб, прибавяйки към брашното и мед. Към историята трябва да се добавят и двете кучета на Алекс и Силвия, които с номерата си предизвикват смях у аудиторията, напълно забравила, че се намира в павилиона на ЕС.

Историята, разказана в анимационния филм, изглежда наивна, но тя кара хората да се замислят върху няколко теми, едната от които е любовта към земята и земеделието, втората е темата за производството на храни, които действително са вкусни и здравословни за хората, третата е темата за природните бедствия, които могат да връхлетят всяко кътче на ЕС и които трябва да направят хората в Европа по-солидарни при оказването на помощ.

/БТА/

Вижте трейлъра на филма във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase