Снимка: bgonair.bg

Международният Червен кръст получи зелена светлина за доставяне на хуманитарна помощ в Йемен. Водената от Саудитска Арабия военна коалиция позволи два самолета на организацията да пристигнат в столицата Сана в понеделник. Все още преговорите продължават за това как да бъде доставена помощ до пристанището на град Аден, където бойните действия в момента са най-ожесточени.

Първите доставки на хуманитарна помощ в Йемен идват след почти седмица преговори между Червения кръст и военната коалиция. Те ще включват храна, медикаменти и медицинско оборудване. Говорител на военната коалиция разкри, че възможност за хуманитарна помощ е била създадена още в неделя, но от Червения кръст не са успели да я организират навреме и са поискали отлагане с един ден.

В това време продължава тежката размяна на огън в град Аден, където хутите контролират все повече квартали. Въпреки непрестанните въздушни удари срещу тях, нито те, нито бойците, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех, са записали сериозно бойно поражение.

В четвъртък от ООН съобщиха, че през последните две седмици в конфликта са загинали 500 души. Днес техният брой изглежда много по-голям. Всеки ден се съобщава за десетки загинали.

Кризата се задълбочава, тъй като в Аден питейна вода няма вече пети ден. Магазините са почти празни. Хранителните продукти са на изчерпване. Електричеството също е спряно в много части на града.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase