Снимка: Reuters

Ислямски екстремисти са превзели повечето квартали в палестинския бежански лагер Ярмук в покрайнините на Дамаск, боевете продължават вече четвърти ден, предаде Асошиейтед прес.

Сред екстремистите са членове на "Ислямска държава" и "Фронта Ан Нусра", клон на Ал Каида в Сирия. Двете групи са съперници, но изглежда работят съвместно в нападението срещу лагера Ярмук, съобщават сирийски активисти.

Бунтовнически групи са започнали контраофанзива, целяща прогонването им от лагера, заяви Хатем ал Димашки, активист в южната част на Дамаск.

Офанзивата на "Ислямска държава" в Ярмук й дава значително присъствие в сирийската столица, отбелязва Ройтерс.

"Ислямска държава", най-силната бунтовническа група в Сирия, вече е само на няколко километра от седалището на президента Башар Асад.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който следи конфликта от Лондон, заяви, че "Ислямска държава" и "Фронта Ан Нусра" са спечелили територия през нощта и са се добрали до североизточната част на квартала, близо до централен Дамаск.

Сирийската арабска информационна агенция (САНА) съобщи, че терористите в лагера пречат на доставката на помощи за мирното население.

Крис Гънес, говорител на Агенцията на ООН за подпомагане на бежанците, заяви, че "ситуацията в Ярмук е обида за човечността на всички ни и източник на всеобщ срам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase